top of page

Er det verdt å reparere klær? Hvorfor reparerer klær?

Jeg er skredder. Jeg skreddersyr klær og utfører reparasjoner og redesigner gamle klær. Når alle snakker om å skreddersy eller reparere klær, tenker en sikkert at det er dyrt og kostbart. Når en tenker seg om to ganger, er det ikke så dyrt likevel.

De håndlagde plaggene du har brukt tid til å tenke, var med på å designe og tilslutt få dem skreddersydd etter dine mål. Det er plagg du vet at du har brukt alle dine sparepenger på for å kjøpe fordi du liker de og du vet de er av meget god kvalitet. Da er de verdt å reparere fordi de er spesielle for deg, og det er mer økonomisk fornuftig å reparere enn å kjøpe en ny erstatning. Plaggene du absolutt elsker å ha på deg. Plaggene som har en spesiell historie, som en dåpskjole som blir overlevert til nye generasjoner.


Unntatt de klærne som har en spesiell betydning, hva med resten av klærne i garderoben din, som verken er spesielt kostbare eller spesielle, men de tjener

formålet med å holde deg ikledd. Er de verdt å bli reparert?


Jeg pleier å ha på en enkel genser og en veldig komfortabel bukse som begge er laget i bomull. Disse liker jeg å ha på etter jobb og når jeg er hjemme. Noen ganger når en av genserne får hull i armen, er det lett å tenke at jeg kan kaste den og lage en ny en. Men jeg har reparert den og satt på en ny pynt på genseren min. Dette koster litt ekstra å kjøpe disse pyntemotiv med glitrende steiner, og det tar tid å finne frem til akkurat det mønster jeg liker. Ved å sette mitt særpreg på dette plagget, og samtidig gir plagget et nytt liv, føler jeg at jeg har et ansvar å bruke det til siste slutt. Jeg faktisk liker plagget mye mer enn tidligere.

Vi som lever i et rikt land eller i Vesten er priviligerte. Vi trenger nødvendigvis ikke å reparere et plagg for å holde oss kledd. Det koster mindre å kjøpe en ny erstatning enn å betale for en reparasjon utført lokalt. Masseproduksjon har gjort klær lett tilgjengelige og rimelig å få tak i overalt. Derfor må man spørre hva er insentivet til å reparere i dag når de fleste av oss ikke lenger trenger å reparere for å spare penger.En skreddersydd kjole fra www.jyang.no

Mange som sier at det er miljøvennlig å reparere. Det er selvfølgelig miljøgrunner å reparere. Å reparere betyr mindre tekstilavfall, mindre forurensning og mindre avfall. Mange klær er laget av organisk materiale. Noe som betyr at det er ikke miljøvennlig å havne på et søppelfylling tilslutt. Gjenvinning av 45 tonn klær har en innvirkning på miljøet som tilsvarer å fjerne 26000-25000 biler fra veien. Det tar mye energi å produsere klær. En bruker betydelige mengder av strøm og vann, og etterpå bruker en mye ressurser for å sende plaggene verden rundt.


Men de miljømessige grunnene alene er ofte ikke nok til å reparere hvis det er like lett og billig å kjøpe nytt. Man trenger en viktig faktor og en motiverende grunn for å gå til det skrittet at man skal reparere. Når den ytre grunnen ikke er nok til å motivere, må vi kanskje legge inn vår emosjonelle grunn ved at vi knytter våre følelser inn i det plagget slik at vi ønsker å reparere og fortsette å bruke plaggene. Ut fra en bærekraftsperspektiv er det verdt å reparere alt du er villig til å ha på deg, selv når reparasjon tar like mye tid, krefter og penger som å kjøpe nytt.


Hva er det som gjør at vanlig klær verdige til reparasjon? Det er du som kan gjøre det. Det er du kan plasserer dem i en sammenheng med mening akkurat som jeg satt på et motiv som er laget med glitrende steiner jeg liker på min genser og jeg liker å bruke den og den er unik for meg.


Jeg tar imot alle type reparasjoner og redesignsoppdrag. Kom innom med ditt plagg!


82 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page